Verlengde boekenkast

 Vorige week met de christelijke boekenweek werd er bij ons op school weer veel aandacht besteed aan de waarde van veel lezen. Ook thuis proberen we dat al vanaf het begin een dagelijkse plek te geven in ons gezin.

Wanneer de kinderen om 7 uur uit bed mogen gaan de oudere kinderen lezen. Het duurt dan nog een poos voor het ontbijt klaar is èn ze mogen en kunnen niet achter een scherm(dat helpt ook)

Dit is een klein deeltje van de prentenboeken die we zelf hebben, maar we maken vooral ook veel gebruik van de verlengde boekenkast, de bieb. Wanneer ik deze dagen een wandelingetje maak voor de broodnodige vitamine d is het ook vaak om weer een verse portie leesvoer te halen. 

Lezen van mooie boeken  geeft een scala aan goede ideeën voor jong en oud. Ik heb een tijdje thuisonderwijs gegeven volgens de Charlotte Massonmethode. Hierin was het lezen van levende boeken een heel groot onderdeel van de opleiding van het kind. De methode die ik toen heb gebruikt helpt mij nog steeds om bijvoorbeeld het belang van het lezen en voorlezen goed voor ogen te houden. 

Ook aan de oudere kinderen lezen we nog bijna iedere avond voor. Gewoon gezellig bij de thee na het bijbel lezen. We kijken steeds uit naar mooie aanvulling op onze boekenvoorraad. Vooral voor tieners is de keuze in de bieb op den duur te beperkt. Dan loont het voor ons om zelf series tweedehands te kopen. Concrete ideeën zijn Engelandvaarders, bodyguardboeken, de boeken van Tonke Dracht enz.
Wanneer de jongere kinderen moe of ziek zijn is voorlezen ook ideaal. Ik probeer vaak nieuwe prentenboeken te halen, zodat het een interessante bezigheid blijft. Dat gaat per meer dan 10 prentenboeken tegelijk.



Voor bij ziekte en voor tijdens autoritten hebben we door de jaren heen ook altijd de antennes uit staan voor nieuwe luistercd's.


Bij ziekte hebben we liever niet dat ze extra schermtijd hebben, maar luistercd's mogen onbeperkt geluisterd worden.

Daarmee is onze boekenkast dus ook verlengd/uitgebreid om goede verhalen en ideeën  te geven.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De babyuitzet na 15 jaar

Introductie op nieuwe blog!

Verbinding