Kippen houden

 Nu in oktober liggen overal in het kippenhok veren en de kippen zijn best lelijk. Ze zijn in de rui. Een eerder jaar dacht ik dat ze ziek waren, zo slecht zagen ze eruit. Sinds ongeveer 6 jaar houden we kippen in ons tuintje. Meestal 3 krielkippen tegelijk. 

We begonnen met 3 New hampshire krielkippen, omdat ik dat wel een mooi kipje vond. Het waren voor zover ik kon zien zusjes uit hetzelfde nest. Door de eerste jaren heen zijn er 2 dood gegaan. We hadden er nog eentje over en die is er nu na 6 jaar nog. 

Toen kregen we een aanbod om 2 kipjes van vrienden over te nemen met hok en al. We waagden het erop. Met een eigen hok hadden ze mooi alle tijd om  kennis te maken in de tuin en in eigen hok te slapen. De tweede nacht klommen ze al gedwee met z'n drietjes hetzelfde leghok in om te gaan slapen. Dat was dus geregeld.
Onze eerste kipjes kochten we bij Hoogendoorn in Stolwijk, die hebben hele mooie verblijven voor de dieren en het is echt een feestje voor de kinderen om daar bijv. voer of een hamster te kopen. Er is zo veel te zien!
Meestal mogen onze kippen los in het tuintje. Dat houd ze tevreden en het is zo leuk om ze te zien scharrelen, zonnebaden, zandpaden en om restjes eten voor ze neer te zetten en ze te zien genieten.
Ook het konijn, Flappie, dat nu sinds een jaar het overgebleven hok bewoont loopt er graag tussen. Dit gaat voor een paar uurtjes wel goed, maar dan moet die toch wel opgesloten in het hok.

Onze oudste kip komt nog weleens bij ons naar binnen gluren.

In principe krijgen onze kippen legkorrel en gemengde granen onbeperkt in hun voerbak. Ook mag ik graag wat gemengde granen laten fermenteren, wat echt een traktatie is voor ze. Tussendoor koop ik weleens trosgierst of meelwormen voor ze als extraatje.

Op dit moment leggen ze al geen eieren meer. Wij geven er de voorkeur aan om geen lamp op te hangen, zodat we alleen in zomer en lente eitjes krijgen. Op die manier blijven ze jaren leggen. Dat vinden wij leuker aangezien het meer onze huisdieren zijn dan ons vee voor productie.


Reacties

Populaire posts van deze blog

De babyuitzet na 15 jaar

Introductie op nieuwe blog!

Verbinding